RODITELJI PAŽNJA: OPASNOST OD UV ZRAČENJA

Dečiji vid je ugrožen ukoliko roditelji ignorišu opasnost od štetnih sunčevih zraka.
Kada leto ili zima konačno stignu, deca se najviše raduju suncu. Iako su sunčevi zraci izvor života, sa sobom nose i određene opasnosti. Svake godine Svetska zdravstvena organizacija i evropsko udruženje optometrista izdaju oštro upozorenje roditeljima da zaštite oči svoje dece, u protivnom ih izlažu povećanom riziku od trajnog oštećenja vida.

Naše oči su deset puta osetljivije na UV zračenje nego što je naša koža a oči deteta su izložene najvećem riziku od UV oštećenja. Veći otvor zenice i prozirnije očno sočivo znače da 70% više UV zraka stiže do mrežnjače oka dece nego odraslih. Najnovije procene svetske zdravstvene organizacije govore da ovaj nedostatak prirodne očne zaštite u kombinaciji sa povećanim vremenskim intervalom boravka dece napolju tokom letnjeg perioda ili zimi na snegu, može značiti da se 80% UV zračenja jednog životnog ciklusa apsorbuje u oku deteta do njegove osamnaeste godine. Kumulativno izlaganje UV zracima je jedan od glavnih faktora rizika kod nastanka starosne makularne degeneracije(vodećeg uzrok gubitka vida u EU), katarakte(zamućenja očnog sočiva).

Poruka je veoma jasna „Zaštitite decu sada ili će deca patiti kasnije“, jer oštećenja od UV zraka su nepovratna.U idealnim uslovima sva deca kao i odrasli treba da nose naočare sa kvalitetnim zaštitnim filterima, to je posebno važno kada se igraju na plaži u vodi ili na snegu, gde se nivo zračenja povećava zbog velike refleksije o vodenu površinu ili sneg.

Saveti za najbolju zaštitu:

  • Prekomerna količina suza i učestalije treptanje.
  • Za maksimalnu zaštitu nosite šešir sa obodom pored sunčanih naočara.
  • Izbegavajte izlaganje podnevnom suncu.
  • Izaberite za svoje dete okvire od gumenih materijala i sočiva napravljena od plastike ili polikarbonata, jer će takve naočare biti potpuno bezbedne.
  • Ako ste u mogućnosti obezbedite naočare sa polarizacionim filterom.
  • Posavetujte se sa vašim optičarem ili optometristom koji je idealan izbor oblika i boje za što bolju zaštitu vašeg deteta.
Naočare za sunce treba kupovati u specijalizovanim prodavnicama(optikama) a nikako na ulici, jer tamna sočiva za sunčane naočare bez UV filtera mogu samo napraviti veću štetu. Pri kupovini obratiti pažnju da naočari poseduju evropsku CE oznaku , kako bi se osigurali da naočare poseduju bezbedan nivo UV zaštite.

18423182_1354666391287460_8400789612886716327_o