Ikone koje su proslavile Oakley – I deo

THE-GRIP

Sredinom 70-ih ručke za motorcikli nisu bile ništa više do gumene zaobljene tube. Nisu pružale nikakvu udobnosti prilikom držanja za njih. Što je najgore bile su čak i klizave kada se pokvase. U svojoj garažnoj laboratoriji, ludi naučnik po imenu Jim Jannard je razvio novu vrstu ručke (THE GRIP) koja je pružala motorciklistima sa svojim jedinstvenim namotom sigurnost, a anatomski oblik sa svojom geometrijom udobnost kada je šaka zatvorena. On je koristio novi materijal “Unobtainium®” koji je dizajniran tako da postane lepljiv kada se pokvasi. Dva patenta su dodeljena za novu tehnologiju, a ovaj proizvod je postao sastavni deo opreme svakog pofesionalnog vozača motorcikla.

original-grips

O-FRAME®MX-GOGGLE

U ranim danima MX, „GOGGLES“ su pružale sve osim bilo kakvih performansi. Osnivač Oakley-a Jim Jannard je proveo godine kreirajući kompletno novi dizajn. Sa niskim profilom i optimalnim prijanjanjem na lice, omogućen je periferni vid i pogled na dole. Inovativni slot za staklo je omogućio savršen ugao (cilindar) za jasan pogled kroz Lexan® . Sportisti kao što su Ricky Johnson, Jeff Ward, Mark Barnett i Johnny O’Mara su napravili značajan pomak u svom performansu noseći O FRAME. Nagrade za dizajn, patente i tehnologiju, odnosno Jannard-ov izum je postao glavni oslonac u sportu u narednih 17 godina.

o-frame-goggle

EYESHADES®

U vreme kada su se sunčane naočare smatrale generičkim priborom, Jim je rešio da ih redizajnira iz same osnove. On je koristio Unobtainium® kao materijal za proizvodnju drški (materijal koji je koristio za pravljenje ručki za motorcikli), uz pomoć ovog materijala omogućio je da naočare uvek stoje sigurno na mestu, čak i kada je znoj prisutan. Za nenadmašnu jasnoću slike i povećanje perifernog vida iskoristio je cilindar koji je prvi put primenio kod O FRAME – a. Godine 1984. EYESHADES je zvanično predstavljen, osim što je dobio nagrade za dizajn i patent, postao je deo obavezne opreme kod sportista kao što su: Scott Tinley, Andy Hampsten i Phil Anderson.

eye-shades

BLADES®

Mlada generacija akcionih sportova je oduvek bila poznata po tome što gura performanse konstantno do krajnjih granica. Kada ste na granici stvari se uvek dešavaju brzo. Uslovi se menjaju u minutama, tako da sportistima trebaju sunčane naočare koje optimizuju performanse i bezbednost dok im u istom trenutku pružaju mogućnost da se adaptiraju sa svojim okruženjem. Svetske atlete kao što su: John Tomac, Juliana Furtado, Mark Allen i Craig Kelly su naveli Oakley da im reši taj problem. Rezultat „Blades“ prve sunčane naočare koje su prilagodljive. Ovaj revolucinarni izum dobio je pet patenata za tehnologiju. Ključne inovacije će se ponavljati i u budućnosti pri dizajniranju Oakley proizvoda, pa su samim tim ove naočare zaslužile status ikone u Oakley – u. Ovo je samo jedan od proizvoda sa kojim je Oakley pokazao svoj prkos prema konvecionalnom razmišljanju.

blades

M-FRAME®

Sportisti koji su nosili M FRAME® su osvijili više šampionata i medalja sa ovim naočarima nego sa bilo kojim drugim sportskim proizvodom na planeti. Kombinujući sve što je naučio kroz protekle godine, a u cilju ostvarivanja boljih performansi Oakley je kroz ovaj proizvod ponosno postao vlasnik nova 23 dizajnerska i 7 tehnološka patenata. Ovaj trajni i lagan model eliminiše distorziju perifernog vida. Ovo su naočare sa najboljim performansom u istoriji, za ovim dizajnom su žudeli oni koji nisu želeli ništa osim najboljeg na svetu.

m-frame

SUB-ZEROS®

Početkom 90-tih , osnivač Oakley-a Jim Jannard spremio je svojim inžinjerima novi izazov. Kompanija je već provela niz godina redizajnirajući tehnologiju optike, pa je Jim rešio da donese novu ideju na sto: najlakše sunčane naočare na svetu ikada napravljene. Jedan inžinjer se našalio „Koliko treba da budu teške, Nula?“, Jannard je odgovorio „Manje od toga“. Izum je nazvan SUB ZEROS®, kao pozdrav za nemoguć izazov. Sa samo 0,69 oz (oko 19 gr), Oakley je u to vreme proizveo zvanično najlakše sunčane naočare na planeti. Sa staklima izlivenim iz jednog kontinuranog poteza od Plutonite®, ova inovacije je predstavila upravo ono šta predtsavlja Oakley. Nemogućnost ne predstavlja mrtav kraj, već samo još jedan put koji nije osvojen.

subzero

EYE-JACKET®

Ovo su prve naočare kompletno dizajnirane sa 3-D CAD/CAM. Oakley je sa ovim modelom dobio mogućnost da kreira geometriju sočiva koja održavaju optičku jasnoću duž cele konture objektiva.Nudeći jasan, precizan i nesmetan pogled na svet iz svakog ugla, ovaj tehnološki napredak je ponosnan vlasnik pet odvojenih patenata. Spajajući novu oakley geometriju „XYZ Optic“ sa autentičnim stilom, Eye Jacket® je doneo bezvremenski dizajn u sportskom carstvu. Njegovu jasnoću, udobnost i zaštitu su prepoznali mnogi elitni sportisti.

eyejacket