Upoznajte Persol

Persol je luksuzni italijanski brend za naočare koji je svoj razvoj započeo još davne 1917. godine.

Persol je imao veliki uticaj na razvojni put naočara za sunce,  ime Persol na itlaijanskom znači „za sunce“ . Zaštitni znak  brenda je znak strele koja se naziva „Supreme Arrow“, nalazi na drškicama i ima funkciju zgloba. U Persolu su napravili prvi fleks sistem, koji je patentiran pod nazivom „Meflecto“ . Persol je brend  dizajniran sa sadržajem i izvrsne ručne izrade, što je privuklo mnoge filmske i poznate ličnosti, koje su proslavile pojedine modele.

ISTORIJAT:

  • 1917. godine: Italijanski optičar i fotograf Giuseppe Ratti počeo je izrađivati zaštitne naočare za avijatičare i vozače na trkama. Torino je bio grad u kojem su se pravile i dobile ime naočare “Protector” napravljene da zadovolje potrebe pilota i vozača sportskih automobila koji su zahtevali komfort, zaštitu i jasnu vidljivost. Ovakve naočare su ubrzo prihvatile i italijanske oružane snage i piloti vojne avijacije širom sveta.
  • 1930. godine: Rođen je brand “Persol”, što na italijanskom znači “za sunce”, uz lansiranje celog niza naočara koje su izrađene specifično za zaštitu od sunčeve svetlosti.
  • 1950.-60.godine: decenijama se znalo da postoji izuzetna ljubav između sveta filma i Persola. Reditelji su ih koristili da bi još bolje definisali karaktere, stilisti su ih odabirali da bi se pozvali na visoku modu, a filmske zvezde svih veličina – od Marcella Mastroiannija do poslednjeg Jamesa Bonda – odlučili su ih nositi i na setu i izvan njega.
  • 70-te i 80-te godine bile su godine posvećene tehnologijama i istraživanjima na sočivima, kao i na materijalima i testiranje njihovih performansi u ekstremnim uslovima.
  • 1995. godine Luxottica Grupa stekla je brand i napravila je od Persola veliki globalni uspeh.

persol1

DETALJI PROIZVODA:

THE ARROW

Supreme Arrow više je od samog zgloba na drškicama: to je tehnički i estetski simbol i rezultat je jednog kompleksnog ručno izvedenog postupka. Strelica se umeće na drškice i okrene prema napred, tad se pažljivo isturpija i izbrusi kako bi se odstranile neravnine ili nedostaci. «Supreme Arrow» je primer vrhunske italijanske kvalitetne izrade.

THE MEFLECTO

«Meflecto» je ekskluzivni Persolov patent koji eliminiše pritisak na drškice i dopušta da se naočare prilagode anatomiji bilo kojeg lica. Tehničko rešenje do danas nije nadmašeno.

Napredne mašine i fina izrada potrebni su za kreaciju «Meflecto» sistema koji takođe zahteva još 10 koraka da bi se napravio normalan okvir za naočare. Kod ovog sistema najlonski i metalni cilindri koji se seku sa fleksibilnim čeličnim jezgrom umeću se u acetatnu drškicu.

NEW VICTORIA ARROW: SCREW-LESS AND FLEX

persol2
persol3

Još od 1917, jedna od misija Persola je bila kontinuirano zalaganje za tehnološki napredak i inovacije, danas je to dovelo do razvoja nove, najsavremenije šarke: VICTORIA ARROW. Fleks šarka sa novim „C“-obliom gde su šrafovi koji su se na predhodnim zglobovima nalazili i na frontu i na drškicama, zamenjeni oprugom. Rezultat je šarka bez šrafova, elegantniji i tanji dizajn drškica i veliki komfort zahvaljujući savršenoj sinergiji nove fleks šarke i Meflecta.

DIZAJN:

Kultni su predmeti oni koji ostavljaju svoj znak u istoriji međunarodnog dizajna. Dva od njih su Persol 649, koji je kreiran 1957. godine i još uvek je deo kolekcije i Persol 714 koji je kreiran 1974. godine. Nosili su ih Marcello Mastorianni i Steve McQueen pa ovi modeli imaju filmsku i dizajnersku istoriju, pojavili su se na nekoliko izložbi kao ikone italijanske kreativnosti i stila.

persol5
persol4