Ray-Ban Ikone

Ray-Ban Aviator 1937

aviator

Ray Ban Aviator su  naočare koje su proizveli Baush & Lomb, osnivači Ray-Ban – a. One su prepoznatljive po tamnim i ogledalo staklima koja su dva do tri puta veličine ljudskog oka, kao i izuzetno tankom metalnom ramu sa dvostrukim ili trostrukim mostom. Originalna verzija posedovala je G-15(Green 15) stakla koja su dozvoljavala transimisiju svetlosti od 15%. Dizajn je takav da pokriva celo oko kako bi zaštitio od sunčanih zraka iz svakog ugla podjednako. Aviator je napravljen 1936 godine kako bi zaštitio pilote dok su leteli. Ime Aviator dobile su po nameri iz koje su i napravljene da čuvaju oči aviatoru (pilotu). Ray-Ban je počeo sa prodajom ovog modela javnosti godinu dana nakon što su proizvedene.

Aviator je postao dobro poznat stil naočara kada ih je nosio general Douglas MacArthur glavni komadant savezničih snaga na Pacifiku tokom drugog svetskog rata. Ovaj stil naočara naišao je na veliku popularnost i kod francuske vojske.

douglas macarthur

Naočare za sunce Aviator postale su popularne 1960-tih, ali njihova slava je neprekidno rasla dolaskom pop kulture i sa njom poznatih ličnosti kao što su Paul McCartey, Rigo Starr, Freddie Mercury koji su uživali u nošnji Ray-Banovog Aviatora. U filmskoj idustriji slavne ličnosti koji su nosili ovaj model bili su Tom Cruise i Val Kilmer koji su nosili ovaj model u kultnom filmu Top Gun. Ray Ban Aviator bio je promovisan i u filmu Cobra gde je glumio slavni američki glumac Silverster Stalone.

stalone
val kilmer
tom cruis
tom cruis 3